Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Sportbh: comfortabel en ondersteunend

 

Bra-breast forces generated in women with large breasts while standing and during treadmill running: implications for sports bra design. McGhee ea.2013 Appl Ergon 44: 112-118.

 


 

Onder de sportbh's bestaan er twee types. Voor grotere cupmaten is een sportbh met twee aparte cups uit een niet-elastisch materiaal aangeraden. Een elastische band onderaan zorgt voor voldoende ondersteuning en brede schouderbanden verlichten de druk. Voor kleine en middelgrote borsten is een compressiebh een goede optie. Deze bestaat uit een elastisch materiaal in één stuk, meestal met een gekruiste band op de rug.

 

Sportbhsport-bh

 

Een sportbh dient als externe ondersteuning van de borsten tijdens fysieke activiteiten. Tijdens het lopen bijvoorbeeld beschrijven de borsten een 8-vormige baan. De verticale verplaatsing is daarbij een goede maat voor discomfort of ongemak. Hoe meer de borst op en neer beweegt, hoe minder comfortabel dit aanvoelt. Een sportbh gaat deze verticale beweging effectief tegen. Toch zou slechts 41% van de vrouwen een sportbh dragen tijdens de inspanning en slechts 13% van de adolescenten.

 

De verticale verplaatsing van de borst tijdens fysieke inspanningen neemt ook toe met de borstmassa. Vrouwen met grotere borsten ervaren dus meer ongemak. Lopen zonder bh is pijnlijk en ze zullen hun loopstijl aanpassen. Sportbh's hebben dus het meest effect bij grote cupmaten, al vermindert de rugbelasting ook effectief bij kleinere borsten.

 

In deze studie liepen de dames (minstens D cup) op een loopband gedurende 3 minuten. De beweging van de borst werd geregistreerd en de krachten berekend. Opvallend is dat de borst steeds met enige vertraging reageert ten opzichte van de romp. De romp bevindt zich op zijn laagste punt tijdens de voetplaatsing. Bij de borst is dat iets later, terwijl de romp al terug in stijgende lijn is. Daardoor "botst" of "slaat" de borst tegen de romp. Het zijn deze schokken die als onaangenaam worden ervaren.

 

De verticale trekkrachten op de borst zijn duidelijk minder groot bij de dames die een sportbh droegen vergeleken met wanneer ze een fashion bh aanhadden. Dit voordeel is het meest uitgesproken tijdens de neerwaartse beweging van de borst, het botsen. De trekkrachten op het bindweefsel van de borst kunnen ertoe leiden dat het weefsel zijn rek verliest en borsten op termijn gaan doorhangen. Een goede ondersteuning vermindert deze verticale krachten.

 

Dit vertaalt zich ook in ervaren ongemak. Op een schaal van 0 tot 10 werd het discomfort tijdens het lopen met een fashion bh op 6.9 beoordeeld, waar dat met een sportbh slechts nog 2.9 was. Dit is een duidelijke verbetering. Een goede ondersteuning van de borsten kan bijdragen tot een betere houding en zo lichamelijke klachten vermijden.

 

 


kledingmaten - BH maat - sportBH - schoenmaten - teenslippers - hoge hakken - fietsmaat -

maat kinderfiets - hoogte keuken - afmetingen bedden - beenruimte vlieguigzetel

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans