Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Vermijd het tillen

 


 

In het KB Manueel hanteren van lasten (1993) wordt gesteld dat men in de eerste plaats het manueel tillen zoveel mogelijk moet proberen vermijden. De ontwerpfase is de moment om hierbij stil te staan. Om het tillen te vermijden of veminderen, bestaan geen standaard oplossingen, maar volgende vuistregels kunnen helpen.

 

Rollenbaan in distributiecentrum.Volle palletten in winkel.

 

Lay-out volgens flow

- Stukken die van de ene naar de andere werktafel getild moeten worden, kunnen via een rollenbaan verplaatst worden. Door in de lay-out fase de flow van het productieproces te volgen, kunnen de twee werktafels op elkaar aansluiten, waardoor het tillen niet meer nodig is.

- Bij een ramenbedrijf wordt bijvoorbeeld het raam op het begin van de lijn op een rollenbaan gezet. Alle bewerkingen zoals een klink monteren, gebeuren op de rollenbaan, die op sommige plaatsen lokaal in hoogte regelbaar is. Op het einde van de lijn wordt het afgewerkte raam met een takel op een bok getransporteerd, klaar voor de vrachtwagen.

- In een distributiecentrum doorloopt een pakket verschillende werkposten: ontvangst, magazijn en verzending. Dit gaat traditioneel gepaard met veel tillen. Voor zware goederen kan men er naar streven deze op pallet te laten staan, te stockeren en te verzenden. Voor kleinere goederen dient het scannen, transporteren, wegen, labelen,... zoveel mogelijk op een rollenbanen doorheen de hele magazijnruimte te gebeuren.

 

Vereenvoudiging flow

- In een kringloopwinkel wordt alles op een platte kar geplaatst, gaat zo naar de winkel en blijft erop staan tot de klant het gekochte stuk komt ophalen.

- In een grootwarenhuis kunnen goederen op een volle of halve pallet in de winkel geplaatst worden zodat niet alles moet overgetast worden. Hetzelfde geldt voor het aanbieden van de producten in groepsdozen.

- Het leveren van vaten gebeurt via een rollenbaan. In de stockageruimte kan een tweede rollenbaan voorzien worden als buffer. Zo dienen de vaten niet op en af de rollenbaan getild te worden.

 

Tilhulpmiddelen

- Gewichten van meer dan 25 kg mogen niet manueel getild worden. Wanneer deze handeling niet vermeden kan worden, dienen tilhulpmiddelen dit over te nemen. Voorbeelden zijn vorkheftrucks, bruggen, takels, enz...

- Het verhuizen van meubilair is altijd groot een zwaar. Een lift is noodzakelijk om de goederen op de begane grond te krijgen. De vrachtwagen zelf dient een laadklep te hebben zodat de meubels zoveel mogelijk gerold kunnen worden en in de laadruimte geschoven kunnen worden.

 

Ophanging

- Het scheren van hagen veronderstelt het constant vasthouden van het gewicht van de heggenschaar. Ophaning zorgt dat dit gewicht zeer sterk vermindert.

- In productie moeten de aangedreven tools heel wat krachten ontwikkelen, wat hen zwaar maakt. Ophanging is een standaard oplossing zodat dit gewicht niet constant moet gedragen worden.

 

Schuiven of rollen

- Bij verpakking worden goederen vaak manueel op pallet gestapeld. Door een opstelling in het verlengde van de afvoerband, kunnen producten meer geschoven worden.

- Een U-vormige tafel maakt het mogelijk om bezinetanks van de transportband naar de automatische verwerkinginstallaties te verplaatsen. Zo dient het gewicht niet meer getild te worden.

 

Automatiseren
- Bij het sorteren van fruit worden vaak fruitbakken manueel aangevoerd en uitgekipt. Bij nieuwere installaties worden de appelen, peren of kersen gedumpt in water. Een robot neemt de palletbox op en plaatst deze in het water. Het water leidt het fruit verder naar de sorteerstations.

- Het stapelen van pakken choco kan door een robot gebeuren. De vorm en het gewicht zijn constant zodat de afvoer geautomatiseerd kan worden.

- Het leggen van straten gebeurde vroeger manueel. De stenen worden tegenwoordig met een takel opgenomen of het stratenleggen wordt zelfs volledig geautomatiseerd.
 

Stratenleggen geautomatiseerd.

 

 


ontwerprichtlijnen - zittend of staand werken - werkhoogte - reikafstand - beenruimte - tilzones -

tillen vermijden - transportband

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans