Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

3D computermodellen

 


 

"Human modelling" maakt gebruik van 3D computermodellen van het menselijk lichaam. Voorbeelden zijn Jack, Ramsis, SAMMIE, Anthropos en Safework. De menselijke modellen worden gebruikt om het lichaam te simuleren in een virtuele omgeving, zodat een ergonomische controle mogelijk is gedurende alle stappen van het ontwerpproces.

 

Jack computermodel in een controlekamer.

Jack computermodel evalueert gezichtsveld en reikafstanden in een controlekamer.

 

Pluspunt is dat prototypes virtueel kunnen getest en aangepast worden, wat tijd en geld bespaart. Men kan kiezen uit verschillende doelgroepen van de verschillende continenten. Ook kunnen houdingen en comfort beoordeeld worden door de programma's. Een weergave van het gezichtsveld van een bestuurder in een cockpit of auto is eveneens een voordeel. Toch mag men zich niet laten misleiden door de wetenschappelijke exactheid die gesuggereerd wordt door computerprogramma’s. De nauwkeurigheid is immers afhankelijk van de antropometrische data waarop deze zijn gebaseerd en in hoeverre ze overeenstemmen met de Belgische bevolking.

 

Het RAMSIS computermodel wordt vooral gebruikt bij het ontwerpen van auto's.

 

 


antropometrietabellen - tekensjablonen - 3D computermodellen - DINBelg 2005 - fietsmaat - hoogte keuken - schoenmaten - afmetingen bedden - bureaustoel - werktafel - transportband - BH maat

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans