Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Been- en voetenruimte

 


 

Voor alle werkplaatsen geldt de richtlijn dat de been- en voetenruimte zo open mogelijk moet ontworpen worden.

 

Staand werken

Bij staand werken is er 15 cm diepte nodig voor de voeten (15 cm hoog). Zo kunnen de werknemers dicht genoeg tegen het werkvlak aanleunen en worden de reikafstanden ingeperkt.

 

Staan: voetruimteZitten beenruimte.

 

Zittend werken

In productie is praktische richtlijn dat vanaf de onderkant van de tafel/transportband steeds een vrije hoogte van 75 cm dient te zijn. De dikte van het werkblad, hoogte werkstuk en gereedschappen,... zijn daarbij reeds in rekening genomen. In de diepte hebben de knieën een vrije marge van min. 60 cm nodig.

Door de bouw van de machine is het niet altijd haalbaar om deze beenruimte te respecteren. In dat geval kan een zadelstoel uitkomst bieden aan de hoge werkhoogte. Een vrije diepte van 30 cm aan de knieën en 45 cm aan de voeten blijft wel nodig.

 

Voor zittend werk op kantoor geldt de EN 527 rond bureautafels als basis voor de vereiste been- en voetenruimte. Het tafelblad zelf mag maximaal 5,5 cm dik zijn en op 50 cm diepte maximaal 8 cm. Op grondniveau moet er een vrije ruimte zijn van 80 cm diep en 12 cm hoog. Zo hebben voeten en knieën steeds voldoend vrije ruimte. In de breedte geldt een open ruimte van 85 cm bij een niet-verstelbare tafel. Voor een verstelbare tafel is de vereiste vrije breedte 1m20.

 

Taak
Voeten
Knieën
Hoogte
Diepte
Hoogte
Diepte
Staan
15 cm
15 cm
0 cm
0 cm
Zitten
15 cm
75 cm
75 cm
60 cm
Stahulp
15 cm
45 cm
60 cm
30 cm
Zadelstoel
15 cm
45 cm
60 cm
30 cm

 

Zit-stawerkplek

Voor een zit-sta werkplek kan dezelfde beenruimte als voor een zittende werkplek gehanteerd worden. De vrije voetruimte wordt dan wel vanaf de verstelbare voetensteun gerekend. Indien deze marges niet haalbaar zijn, kan eventueel gedacht worden aan het werken op een stasteun als afwisseling. De werkpost wordt dan eigenlijk een staande werkplek.

 

 


ontwerprichtlijnen - zittend of staand werken - werkhoogte - reikafstand - beenruimte - tilzones -

tillen vermijden - transportband

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans